Ta naturen inn i arbeidslivet for bedre kognitiv ytelse.

Aug 21, 2024

ekk opp hånda om du har opplevd å få en brilliant ide mens du løper i skogen eller går deg en tur? Det er ikke tilfeldig. Hjernen din fungerer nemlig bedre når du tilbringer tid i naturen. Likevel organiserer vi majoriteten av vår tid og vårt arbeid innendørs. 

Vi tilbringer mer tid innendørs enn noen generasjon før oss. Noen forskningsstudier antyder at vi bruker nesten 90% av tiden vår innendørs. Det er mange gode grunner til å gå ut, men visste du at det å tilbringe tid i naturen, og til og med se på bilder av natur, kan målbart forbedre kognitiv ytelse?

Denne levemåten er en ny utvikling. Våre forfedre, jegerne og samlerne, tilbrakte store deler av dagen ute. Det er ikke overraskende at fordelene ved å tilbringe tid ute er mange, fra bedre regulerte døgnrytmer og forbedret søvn til bedre humør. Flere eksperimenter har vist at det å tilbringe tid i naturen kan øke kognitiv ytelse. 

Forskningsrappport

Hvorfor skjer dette? 

Jo, naturen aktiverer hjernen din. 

Når vi tilbringer tid i naturen, "aktiveres" kropp og hjerne. Selv svært korte eksponeringer for naturlige stimuli, som å se bilder av natur i kort tid, kan ha en målbar innvirkning, spesielt på områdene i hjernen i prefrontal cortex, som er forbundet med eksekutive funksjoner og rettet oppmerksomhet.

 

 

 

Oppmerksomhetsrestaureringsteorien (ART)

Oppmerksomhetsrestaureringsteorien (ART) foreslår en modell for å beskrive hvordan naturlige miljøer kan forbedre kognitiv ytelse. ART skiller mellom to former for oppmerksomhet: rettet oppmerksomhet og uanstrengt oppmerksomhet.

Rettet oppmerksomhet lar oss holde fokus på krevende oppgaver over lengre tid.

Uanstrengt oppmerksomhet er automatisk og induseres av interessant eller spennende stimuli.

For eksempel, hvis du tilbringer morgenen foran datamaskinen, selv om du bare jobber med e-poster, vil oppmerksomheten din være rettet mot denne oppgaven. Det er utmattende, og motivasjonen synker jo mer tid du bruker på jobben. Til slutt vil du merke at den rettede oppmerksomheten begynner å bli sliten. Men hvis du tilbringer noen minutter med å se ut av vinduet, eller hvis du tar en tur i en park, vil de kognitive ressursene og motivasjonen begynne å komme tilbake.

 

Jeg har selv testet mange varianter av å ta naturen inn som en del av workshops, og vanlig arbeidshverdag. Jeg vil si at resultatene er påfallende. Økt energi, humør, mer balansert stressbalanse, og folk blir bare rett og slett mer glad. Jeg har ikke dekning for å komme med påstander om målinger og kognitive effekter på mine workshops hos kunder, men tilbakemeldingene er entydige. Folk liker å være ute, og de føler de tenker bedre. Det er nok bevis for min del. Så neste gang du planlegger en kreativ workshop, ta den ut i en park eller ut i skogen. Det hjelper:)