Case Study: Hydro Energi

Aug 21, 2024

Stressreguleringsprogram i samarbeid med Norsk Hydro

Bakgrunn

I et stadig mer krevende arbeidsmiljø, er stressregulering blitt en kritisk komponent for å opprettholde god helse, innovasjon produktivitet og trivsel blant ansatte.Med dette som bakgrunn, ble det initiert et stressreguleringsprogram i samarbeid med Norsk Hydro. Hydro Energi hadde kartlagt rekordhøyt rapport stress blant sine ansatte, og derfor ønsket de å se på nye måter å angripe stressproblematikken på. Vi valgte å lage en pilot bestående av 40 ledere fra ulike avdelinger i Hydro. 

 

 Programmet kombinerte smart teknologi med dyptgående kunnskap om stressregulering, stressrespons, stresstoleranse, nervesystemet, pust, selvregulering, basebehov og pilarer for god helse. 




 

Målsetting

Målet med programmet var tredelt:

  1. Øke bevisstheten om stress og dets effekter på både fysisk og mental helse.
  2. Tilby verktøy og teknikker for stressregulering som kunne integreres i det daglige liv og arbeid.
  3. Forbedre ledelsesevner relatert til håndtering av stress, både personlig og i team.

 

 

 

 

Implementering av Programmet

Programmet bestod av flere faser:

  1. Kunnskapsoverføring:
    • Deltakerne ble først introdusert for forskning om stress, deriblant stressrespons og nervesystemets rolle. Dette inkluderte innføring i hvordan kronisk stress kan påvirke arbeidseffektivitet, teamdynamikk, innovasjonsevne og generell velvære.
    • Det ble også gjennomgått teori om stresstoleranse og betydningen av selvregulering.

 

  1. Smart Teknologi:
    • Deltakere fikk tilgang til en smartklokke og  app som brukte biofeedback for å overvåke stressnivåer i sanntid. Dette gjorde det mulig for dem å identifisere ulike energilekkasjer, og få bevisthet rundt hvordan man operer i hverdagen. 

 

  1. Praktiske Øvelser:
    • Deltakerne deltok i workshops som fokuserte på praktiske øvelser innen pusteteknikker, selvregulering og refleksjon i grupper.
    • Øvelser som hvor deltakerne lærte å bruke pust som et verktøy for å håndtere stress i pressede situasjoner, og for å lettere å skru av. Det ble også jobbet med å identifisere og tilfredsstille basebehovene, som søvn, ernæring og fysisk aktivitet, for å legge et solid grunnlag for god helse.

 

 

 

 

 

 

Resultater

Programmet ble godt mottatt av deltakerne, og tilbakemeldingene viste en betydelig økning i bevisstheten om stress og dets effekter. Piloten varte i 3-4 mnd, og det er dermed fort kort til å måle effekter ut over det som blir rapport. Men gruppen rapporte tilbake om bedre evne til å håndtere stressende situasjoner, opplevd mer kontroll over egen hverdag og energistyring. Ulike deltakere rapporte bedre søvn, mer fokus og nytt syn på hvordan man tenker rundt stress. Flere deltagere bemerket at de fortsatt benyttet teknologi og teknikker fra programmet, noe som har ført til varige forbedringer i deres håndtering av stress.

Konklusjon

Stressreguleringsprogrammet i samarbeid med Norsk Hydro viste seg å være en suksess, kombinert kunnskap om stressregulering med smart teknologi for å skape en omfattende og målrettet tilnærming til stresshåndtering. Dette prosjektet har ikke bare bidratt til bedre velvære hos ledergruppen, men har også lagt grunnlaget for en kultur der stressregulering og god helse er prioritert i hele organisasjonen. Videre har det åpnet døren for lignende initiativer i andre enheter i Hydro, med sikte på å styrke den totale organisasjonshelse og produktivitet.