Læringspunkter etter ett år som selvstendig næringsdrivende

Aug 21, 2024

 

 

Nå som det snart er sommerferie, innser jeg at jeg allerede har jobbet et år som selvstendig næringsdrivende, uten en stor organisasjon i ryggen. Det siste året har vært en utrolig reise fylt med både frihet og store utfordringer. Her er noen av de viktigste læringspunktene jeg har samlet meg gjennom denne perioden:

Frihet og mening i arbeidet: 

Jeg har aldri følt meg så fri,i og arbeidet har aldri gitt så mening som nå. Det å kunne bestemme over min egen tid og fokusere på oppgaver som virkelig interesserer meg, har vært utrolig givende. Jeg elsker det jeg gjør, og jeg er konstant nysgjerrig og ivrig etter å lære mer. Økonomisk sett har jeg ikke blitt rik, men jeg har blitt utrolig rik på mening, spenning og læring. Den følelsen av å bygge noe eget og se det vokse er uvurderlig.

Fleksibilitet, men ikke mer tid: 

Jeg har fått mye mer fleksibilitet i hverdagen min, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg har mer tid. Det er en fin balanse å finne ut hvordan jeg best kan bruke denne fleksibiliteten uten å føle at jeg konstant løper etter klokken.

Skummelt og befriende:

 Å være selvstendig næringsdrivende er både skummelt og befriende på samme tid. Usikkerheten kan være overveldende, men friheten og mulighetene det gir, er også utrolig befriende.

Partnerskap:

 Å bygge gode relasjoner og sterke partnerskap med kunder har vært avgjørende for min hverdag. Gjennom å skape tillit og forståelse, har jeg kunnet levere bedre tjenester og skape mer verdi for kundene mine. Gode partnerskap betyr at vi kan jobbe langsiktig og ikke bare ha korte engasjementer. Målet mitt fremover vil være å ytterligere styrke slike partnerskap for mer forutsigbarhet. 

Ingen behov for salg: Heldigvis har jeg sluppet å selge meg selv aktivt siden behovet for mine tjenester har vært bra nok. Podcast og LinkedIn har vist seg å være de beste arenaene for å få betalte oppdrag. Utover høsten vil jeg likevel øke fokus på salg for å få noen rammeavtaler på plass. 

Følelsen av utilstrekkelighet: 

Selv om jeg har fått gjort mer enn jeg trodde var mulig på ett år, føler jeg ofte at jeg ikke har gjort nok. Imposter syndrome sniker seg også inn. Jeg kan tvile på kvaliteten på det jeg leverer. Jeg må hele tiden jobbe med hva jeg sier til meg selv om for å ikke dra meg selv ned i gjørma. 

Behovet for menneskelig kontakt: I begynnelsen elsket jeg å jobbe alene og verdsatte stillheten og fokuset det ga meg. Men etter hvert har jeg merket et økende behov for å jobbe tettere med andre, ikke bare for samarbeidets skyld, men også for den menneskelige kontakten og støtten det gir. Man skal ikke undervurdere behovet for snikksnakk i hverdagen. 

Tid til tenkning og refleksjon: En av de viktigste læringspunktene har vært betydningen av å sette av tid til tenkning og refleksjon. Uten de daglige avbrekkene til å reflektere over arbeidet mitt, ville jeg aldri ha kunnet utvikle gode konsepter og strategier. Dette er ikke bare en luksus, men en nødvendighet for å kunne innovere og levere kvalitetsarbeid. Ved å prioritere tid til dyp tenkning, kan jeg analysere utfordringer, se nye muligheter og sikre at mine beslutninger er godt fundert. Badstua, kajakken og løpeturer i skogen er de beste tenkemaskinene for meg. 

Balansen mellom arbeid og fritid: Jeg preker ofte om viktigheten av å skru av når man ikke jobber, men jeg må innrømme at det er utrolig vanskelig. Som selvstendig næringsdrivende er det alltid noe som må gjøres, og det er utfordrende å sette klare grenser mellom jobb og fritid. Men jeg har disiplin mellom 1600 og 2000 for å være mest med barna, og jeg merker kvaliteten på dagene blir bedre når jeg er god til å skru av jobb tidlig på dagen. 

Levering på tunge dager: En av de største utfordringene er å levere på dager hvor jeg kanskje bare har lyst til å ligge under dyna. Hvis ingen gjør jobben, så får du ikke betalt. Det er ingen andre å skylde på eller fordele oppgavene til – det er opp til meg å levere, uansett dagsform. Ergo har jeg måttet være nøye med hvordan jeg lever, slik at jeg forvalter egen energi best mulig. Derfor har sluttet å drikke alkohol siden det ikke lenger server meg. 

Learning by burning og viktigheten av gode kontrakter: 

En av de største feilene jeg har gjort er å ikke skrive gode kontrakter i forkant av jobber. Dette har ført til unødvendige misforståelser og utfordringer. Det er en lærepenge som har kostet meg, men som jeg definitivt har lært mye av. Det har også lært meg å verdsette de jeg kan stole på og være mer forsiktig med avtaler jeg inngår.