Hvordan trene opp din tålmodighetsmuskel.

Aug 21, 2024

Har du noen gang opplevd å ta forhastede beslutninger som har slått negativt tilbake på deg på jobb? Har du blitt skikkelig forbanna på barna på grunn av oppbygd frustrasjon i kroppen? Eller kanskje du har mistet en forretningsmulighet fordi du var for kjapp på labben, og lite gjennomtenkt i din fremtoning? 

Da kan du ha utbytte av å trene opp din tålmodighet gjennom å trene på CO2 toleranse, og pustetrening. Det høres kanskje veldig rart ut, men jeg skal forklare hvorfor. 

Det å klare å være tålmodig over tid er en sann kunst. Det innebærer selvkontroll, evnen til å tolerere frustrasjon, selvbeherskelse, og evnen til å se ting i perspektiv.  I en verden hvor tempoet stadig øker, og umiddelbare resultater ofte blir forventet, har tålmodighet blitt en uvurderlig ferdighet. Men hvordan kan vi utvikle og styrke denne egenskapen?

Jo, en veldig enkel og effektiv måte å trene tålmodighet på er CO2 - toleransetrening, og pustetrening. CO2 toleranse trening innebærer øvelser som hjelper kroppen å håndtere høyere nivåer av karbondioksid (CO2) i blodet. 

Når vi holder pusten, øker nivået av CO2 i blodet, noe som kan føles ubehagelig. Dette skjer fordi kroppen vår er programmert til å oppfatte høye CO2-nivåer som et signal om at vi trenger oksygen. De fleste av oss kjenner igjen den ubehagelige følelsen av å holde pusten lenger enn normalt.

Hvorfor er det ubehagelig å holde pusten?

Ubehaget vi føler når vi holder pusten skyldes kroppens naturlige respons på økende CO2-nivåer. Dette kan utløse en følelse av panikk eller angst, men gjennom trening kan vi lære å håndtere og kontrollere disse følelsene. Ved å utsette oss selv for dette kontrollerte ubehaget, bygger vi en større toleranse som kan overføres til andre områder av livet.

Det kommer også mer og mer forskning på dette temaet: The effect of trait self-control on dyspnoea and tolerance to a CO2 rebreathing challenge

Her er 5 gode grunner til at du skal begynne med pustetrening. 

  1. Økt stressmotstand og bedre fysisk helse

Ved å lære å håndtere ubehag og stress i en kontrollert situasjon, kan vi bli bedre til å håndtere stress i hverdagen. Bonusen er at du kan få bedre helse av det også. Studier viser at personer som er mer tålmodige ofte har lavere blodtrykk og en lavere risiko for hjerteproblemer, og du vil få et bedre immunforsvar. 

2. Bedre beslutningstaking og rasjonell tenkning

Tålmodighet gir deg tid til å tenke gjennom problemer og finne de beste løsningene, i stedet for å ta forhastede beslutninger. CO2 toleranse trening kan hjelpe oss med å forbli rolig og klar i hodet under press ved at du får små mikrotreninger i å håndtere ubehag på regelmessig basis.  Når du er tålmodig, er du mindre sannsynlig å bli sint eller irritert på andre, noe som kan redusere antall konflikter og misforståelser. 

3. Kreativitet, innovasjon og langsiktig planlegging

Når du tar deg tid til å tenke grundig gjennom problemer, kan du komme opp med mer kreative og innovative løsninger.Tålmodighet hjelper deg med å fokusere på langsiktige mål og strategier fremfor umiddelbare gevinster. Dette kan føre til bedre resultater over tid.

4. Bedre lederferdigheter 

Tålmodige mennesker er ofte bedre ledere. De kan navigere gjennom utfordringer, støtte teamet sitt, og ta veloverveide beslutninger. Som leder må du ha evnen til å jobbe gjennom vanskeligheter uten å gi opp, noe som er avgjørende for å oppnå komplekse eller langsiktige mål.

5. Mental Klarhet 

En bonus ved å trene pustetrening er at du forbedrer evnen til å holde fokus, og klarhet i tankene, noe som kan bidra til en generelt bedre mental helse.

 

Hvordan å komme igang? 

Det er utrolig enkelt å komme igang med pustetrening. Jeg bruker ulike apnea apper for å regelmessig trene på CO2 toleranse. Jeg kan anbefale Oxygen advantage, XPT life, og apnea trainer som apper. Sett av 10 minutter. Sett deg i en stol eller legg deg på gulvet. Du bør trene jevnlig på dette, men en god bonus er at det er utrolig avslappende. Så det er vinn/vinn i en travel hverdag. Enklere blir det heller ikke. Lykke til med treningen.