Hvile og restitusjon som KPI, eller en del av stillingsinstruksen for bedre lønnsomhet?
Aug 21, 2024Her om dagen holdt jeg på å dette av stolen da en bedriftsleder sa følgende:
“ Jeg tror jeg fremover skal legge inn hvile og restitusjon på jobb som en del av stillingsinstruksen eller en KPI. Jeg vil ha ansatte som er på når de skal være på, og være gode til å skru av gjennom dagen. ”.
I teksten nedenfor skal jeg forklare hvorfor, og hvordan vi kom frem til det jeg mener er genialt. Les også om hvordan du kan måle, og kartlegge prestasjonsevne i organisasjonen gjennom å bruke BAT-testen.
Rekordhøyt rapport stress i bedrifter.
Mitt fokusområde når jeg jobber med bedrifter, er å ta ned stress og øke produktivitet. Jeg har valgt denne nisjen fordi det er noen dårlige trender i samfunnet. Ifølge kartlegginger fra Gallup ser man at stress blant ansatte er rekordhøyt globalt, og vi ser det samme i Norge. Alle bedrifter jeg er inne hos, rapporter høy grad av stress, og dette går ut over produktiviteten til bedriften.
For hvem er det som virkelig er i skvis og under stress i arbeidslivet. Jo, det er lederne!
Endringene etter corona på arbeidsplassen har særlig rammet ledere hardt. I 2023 var ledere mer sannsynlig enn ikke-ledere å være engasjert, utbrent og på jobbjakt. De var også mer tilbøyelige til å føle at organisasjonen ikke bryr seg om deres velvære og til å si at de sliter med balansen mellom arbeid og privatliv.
Disse lederutfordringene er dårlige nyheter for organisasjoner fordi de påvirker hele deres team. Ledere spiller en avgjørende rolle som bindeledd for samarbeid og effektivitet i teamet, og utgjør 70% av variasjonen i ansattes engasjement. I en studie gjennomført av Whoop, kunne de se hvordan søvnmangel blant ledere førte til en lavere grad av psykologisk trygghet i team. Dette uten at lederne selv visste det, eller hadde en intensjon om det. Har du en leder som jobber på halvt batteri, så vil dette også skape ytterligere stress, og press på medarbeiderne i teamene. Ergo, er dette noe alle bedriftsledere burde ta tak i.
Hva skjer når vi står i for høy aktivering eller for mye press over tid?
Når vi går med en for høy aktivering over tid, kan det føre til et dysregulert nervesystem. Typisk skjer dette der vi går i en tilstand av å være “PÅ” eller aktivert over lengre tid, og som gjør det desto vanskeligere å skru av. Resultatet blir en svekket kognitiv tilstand, som går ut over evnen til læring, kreativitet, emosjonsregulering og evnen til å fokusere. På lang sikt kan det føre til helseplager og sykefravær.
Her er noen kjennetegn på et dysregulert nervesystem:
Prestasjonsevne og hvile.
Hvis vi hele tiden er på, så vil vår prestasjonsevne gå ned. Vi tror altså at vi får til mer ved å hele tiden gi gass, men dette er ikke alltid reelt. Hjernen vår og nervesystemet vårt er ikke laget for å være på hele tiden. Kroppen og biologien vår er bygget for perioder med fullt fokus, og så trenger vi restiusjon og aktiv hvile. Det vil si at det er ikke bare det negative stresset som må adresseres, men også det som er det positive stresset. For positivt stress krever energi det også. Uten gode protokoller for hvile og avkobling kan rett og slett for høy aktivitet føre til at vi tærer på energilagrene våre, og dermed risikerer utbrenthet.
Ved å ha en tilnærming der man organiserer hverdagen på jobb med fokus perioder, og deretter aktiv hvile, så mener jeg at man får en bedre stressbalanse, og dermed bedre prestasjonsevne.
Jeg har valgt å bruke BAT-testen, eller Burnout Assessment Tool, som måler og kartlegger ulike aspekter av utbrenthet (burnout) på arbeidsplassen. Det er enkel og validert test som gir et helhetsbilde av ens prestasjonsevne og stressnivå i jobbsituasjonen.
Testen bidrar til å identifisere potensielle risikofaktorer og symptomer knyttet til utbrenthet slik at tiltak kan iverksettes for å forebygge eller håndtere denne tilstanden effektivt. Den gir også en indikator på hvorvidt en person er i faresonen for utbrenthet, noe som kan være avgjørende for å ta nødvendige skritt for å opprettholde en sunn arbeidssituasjon.
Testen er ganske enkel.
Du tar standpunkt til 12 utsagn som du gir en score. Når du har lagt sammen alle scorene, så deler du på 12. Da får du et indikatortall som du kan se opp mot trafikklys systemet hvordan du ligger ann på prestasjonsevne, og fare for utbrenthet. Så kan du igjen se på prestasjonskurven og se hvor du ligger an på kurven. Svaret jeg får fra mange er at man veldig mye av tiden ligger i oransj sone uten gode protokoller for å hente seg inn.
Les mer om testen her: Beskrivelse av BAT test
Det var altså etter å ha malt et bilde av sammenhengen mellom prestasjon og hvile at bedriftslederen kom frem til at det faktisk vil være lønnsomt på både kort sikt og lang sikt legge aktiv hvile inn som en del av KPI`ene på arbeidsplassen. Dette synes jeg er så kult, fordi jeg nesten vet at resultatene kommer til å gå opp.