Hva kjennetegner personer som står støtt i stormen? 

Aug 21, 2024



Etter et år med å jobbe med en variert gruppe mennesker - fra toppidrettsutøvere og politifolk til leger, toppledere og mennesker som møter høyt press i sin hverdag -, så har jeg lagt merke til følgende nøkkeltrekk for personer som både står støtt i stormen, men som også faktisk kommer godt ut av høy stress situasjoner. 
Det fine er at disse egenskapene kan vi alle trene og bli bedre på.

Her kommer 7 punkter som kjennetegner personer som står støtt i stormen, og som kan trives under høy stress situasjoner. 

1. Evnen til å stoppe og ta et steg tilbake: De har evnen til å stoppe opp og ta et skritt tilbake før de reagerer på situasjoner, tanker, konflikter og følelser. De forstår den viktigheten av selvkontroll.

2. De kompliserer ikke ting unødvendig: Selv når ting er kompliserte og overveldende, klarer de å forenkle og se ting gjennom en rolig og rasjonell linse.

3. Gir seg selv utfordringer:  De utsetter seg for utfordringer selv når de føler at det er en sannsynlighet for feil: De forstår at det å mislykkels er en nøkkel ingrediens for suksess.

4. Forstår sine kroppers fysiologiske og psykologiske reaksjoner på stress og press: Dette gir dem evnen til å ta kontroll over viktige kroppssystemer som pust og emosjonsregulering. 

5. Tar perspektiv: Bruker tankene til å dra nytte av stress og pressende øyeblikk.  De har ikke en hyperaktiv respons på oppfattede truende hendelser. De klarer å respondere fremfor å reagerer.

6. Har en vekst mentalitet: De lærer av sine feil og er optimistiske om fremtidige utfordringer og hindringer. Uansett hvor ille ting er, finner de måter å bruke enhver situasjon til sin fordel.

7. Skrur av og på effektivt: Kan raskt skifte fra en energisk til en avslappet, rolig og kreativ tilstand. Det sikrer optimal energi regulering og hindrer unødvendige energi lekkasjer. 

Det fine er som sagt at alt dette er trenbart, og til høsten kommer til å sette opp workshoper som gjør denne treningen praktisk for de som ønsker å bli bedre under press. Rekk opp hånda de som vil bli med.