Et interessant paradoks!!!

Aug 21, 2024

Et interessant paradoks: De som trenger å skru av mest, kan slite med å skru av fordi det oppleves som ubehagelig. 

Hvis du har presset deg selv for hardt over lang tid, og kroppen nå opererer på sparebluss, kan det faktisk bli ubehagelig å skulle roe ned. Jeg har møtt mange som har drevet rovdrift på kroppen over lang tid, og som sliter med å klare å restituere eller finne ro når de først forsøker.

En mulig årsak kan være koblet til måten vi puster på. 

Når vi er stresset, øker pustefrekvensen vår. Hvis vi går i en slik tilstand over lang tid, så kan dette kan føre til kronisk hyperventilering, som igjen fører til en tilstand kalt respiratorisk alkalose. Respiratorisk alkalose betyr at kroppens pH-verdi blir for høy fordi vi puster ut for mye karbondioksid (CO2). Over tid reduseres mengden bikarbonat i kroppen vår som en kompensasjon for dette.

Når vi endelig hviler, senkes pustefrekvensen vår, noe som betyr at CO2-nivåene i kroppen øker. Hvis vi allerede har lavt bikarbonatnivå på grunn av kronisk alkalose, vil denne økningen i CO2 føre til acidosis, en tilstand hvor kroppens pH-verdi blir for lav.

Acidosis kan føles som angst, noe som betyr at vi forsøker å unngå hvile for å unngå å føle denne angsten. Dette skaper en ond sirkel hvor vi unngår hvile fordi vi er redd for angsten det kan utløse, noe som bare forverrer tilstanden av utbrenthet.

Med andre ord, stress får oss til å puste raskere, noe som over tid fører til en tilstand av kronisk hyperventilering og alkalose. Når vi prøver å hvile og pusten vår roer seg, kan dette føre til en følelse av angst på grunn av den resulterende acidose, noe som igjen gjør oss redde for å hvile.


Løsninger for å bryte sirkelen

Gradvis Innføring av hvile:
Begynn med korte perioder av hvile og avslapning, og øk tiden gradvis. Dette kan hjelpe kroppen til å tilpasse seg og redusere angst forbundet med hvile.

Pusteteknikker:
Øv på pusteteknikker som fremmer rolig og dyp pusting, som for eksempel diafragmatisk pusting eller 4-7-8 teknikken. Dette kan hjelpe til med å balansere CO2-nivåene uten å utløse acidose.

Mindfulness og meditasjon:
Regelmessig praksis av mindfulness og meditasjon kan redusere stressnivåer og forbedre kroppens evne til å håndtere hvile uten å utløse angst.

Ernæring og hydrering:
Sørg for tilstrekkelig ernæring og hydrering for å støtte kroppens biokjemiske balanse. Spesielt kan mat rik på magnesium og kalium bidra til å regulere kroppens pH-nivå.

Å bryte sirkelen av burnout og frykt for hvile krever en helhetlig tilnærming som adresserer både de fysiske og psykologiske aspektene av tilstanden.