Amygdala Hijack

Aug 21, 2024

Har du noen gang opplevd at sjefen din, eller noen som står deg nær reagerer totalt irrasjonellt, tar dårlige strategiske valg, og som kanskje oppfører seg på en måte som ikke stemmer med personligheten deres? 

Da kan det være at de har en aldri så liten “Amygdala hijack”.  Jeg har nylig vært vitne til dette, og det er utrolig merkverdig, og egentlig ganske skremmende. 

Amygdala hijack beskriver når amygdala, den delen av hjernen som styrer følelser og instinktive reaksjoner, overtar kontrollen og dominerer over den rasjonelle tenkningen. I slike situasjoner reagerer en person instinktivt på truende eller stressende stimuli uten å gjennomtenke konsekvensene av sine handlinger.

 

Når noen opplever en slik tilstand kan de ty til gamle ubevisste handlingsmønstre fordi amygdalaen reagerer basert på tidligere lært atferd. Dette kan føre til impulsive handlinger, overdrevne reaksjoner eller defensive strategier utviklet for å beskytte individet mot fare. Du vil kanskje oppleve mørkere sider av en person du ikke tidligere har opplevd nettopp fordi disse atferdsmønstrene ligger dypt i underbevisstheten. 

Enkelt forklart, amygdalaen kan tenkes på som en brannalarm i hjernen som utløses i farefulle situasjoner. Når alarmen går, handler personen på refleks og tidligere erfaringer uten grundig vurdering. Selv om dette er nyttig i akutte trusler, kan det føre til feilaktige beslutninger eller overdrevne reaksjoner når det ikke er nødvendig.

I arbeidslivet kan føre til store konsekvenser hvis en  en leder som er under langvarig høyt press opplever en slik hijack. 

La oss ta et tenkt  eksempel: som leder  i en travel bedrift gjennomgår han omfattende restrukturering, løser konflikter og håndterer høyt eksternt press. Etter flere uker med konstant stress merker lederen at han blir irritabel og overveldet.

Under et viktig møte med styret, blir lederen uventet uenig i et forslag fra en ansatt. I stedet for å ta seg tid til å tenke rasjonelt, føler lederen at han mister kontrollen. Han reagerer umiddelbart med sinne mot den ansatte, til tross for at forslaget egentlig var fornuftig.

I dette scenariet opplever lederen en amygdala hijack som et resultat av langvarig stress. Hans amygdala tolket den lille situasjonen som en stor trussel, og han reagerte med sinne og aggresjon basert på gamle handlingsmønstre.

Det er derfor viktig å være oppmerksom på stressnivået og passe på den mentale helsen, spesielt i lederroller. For tenk hva konsekvensene av slike utbrudd kan være for en arbeidsplass. Ødelagt tillit, frykt blant ansatte, tap av ansikt for lederen pga dårlig emosjonsregulering , økt akselerering av stress i organisasjonen, og så har du ballet gående. En meget nedadgående spiral som ingen vinner på. 

 Å lære metoder for å takle stress og regulere emosjoner kan bidra til å unngå situasjoner der amygdalaen tar over og fører til uheldige reaksjoner. Derfor burde stresstrening og trening i emosjonsregulering være pensum i de fleste norske bedrifter.